Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ronaldinho

Obrazek

Podle mnohých jasně nejlepší hráč současnosti. Hráč, který svým nenapodobitelným stylem hry uchvátil snad všechny fotbalové odborníky na naší planetě. Pochazí z Brazílie a na zádech nosí jméno Ronaldinho.

ObrazekRonaldo de Assis Moreira se narodil 21. března roku 1980 a pochází z brazilského velkoměsta Porto Alegre. Fotbalové geny měl po otci, který ho k fotbalu přivedl a učil ho základy. Když bylo malému Ronaldinhovi osm let, jeho otec se utopil v bazénu. Byla to pro něj velká rána a dodnes tvrdí, že na trávníku tvrdě dřel, aby potvrdil otcova slova, že jednou bude nejlepší.

Ronaldinho již od mládí ukazoval, jakým je talentem. Sám dodnes říká,Obrazek že v Brazílii bylo takových talentů spousta, a tak musel dřít víc než ostatní. Svou techniku si navíc zdokonaloval hraním sálové kopané.

Sen dostat se do ´áčka´ Grémio Porto Alegre se Brazilci naplnil v sedmnácti letech. V té době mimo jiné zazářil na mistrovství světa hráčů do sedmnácti let, kde se stal nejlepším střelcem i hráčem.

ObrazekRázem byl o Ronaldinho v Evropě velký zájem. Největšími favority na zisk Roonieho byl PSV Eidhoven, kde hrál jeho idol Ronaldo, a také Paris Saint Germain. Možnost ztráty mladé hvězdy se pramoc nelíbila vedení brazilského klbu, v roce 2001 ale neodolalo nabídce druhého jmenovaného celku a Ronaldinho se stěhoval do Francie.

Výborné výkony ve Francii ho o rok později dostaly na mistrovství Obrazeksvěta v Koreji a Japonsku, kde po boku další dvou ´R´- Ronalda a Rivalda, doslova zářil. Kdo by si nepamatoval jeho parádní střelu, kterou obelstil golmana Seamana v osmifinále s Anglií. Snad jedinou jeho kaňkou na tomto šampionátu bylo jeho vyloučení v tom samém zápase.

ObrazekFrancouzská liga začínala být pro Ronaldinho malým soustem, vždyť snad všechny hráče v této lize o hlavu přerostl. A tak se začínaly hrnout lukrativní nabídky ze špičkových velkoklubů. Nakonec Brazilce získala za 21 milionů liber Barcelona. "Vždycky jsem snil o tom, že budu hrát za Barcelonu. Teď, když jsem tu, udělám všechno možné, abych rozdával radost." Svůj slib plní dokonale. 

Ve své první sezoně za Barcu nastřílel v 32 zápasech 15 branek a snad Obrazekv každém zápase byl klíčovým hráčem svého týmu. Nový prezident Joan Laporta chtěl zprvu získat Davida Beckhama, ten však odešel do Realu, a tak se boss katalánského klubu poohlédl po jiném zboží, a to právě po driblérovi z Brazílie. Zatímco se Beckham v Realu trápil, Ronaldinho doslova zářil. Nedokázal ale to hlavní - nezískal s Barcelonou žádnou trofej.

ObrazekNa soutěžní ročník 2004/05 Barcelona mohutně posílila a na její hře to bylo znát. Celý rok hrála nejhezčí fotbal a právem získala titul v Primera Division, což se klubu naposledy povedlo před šesti lety. Ronaldinho byl opět tahounem, do hry Barcelony vnášel radost snad celou sezonu.

Mezitím skončil Ronaldinho na třetím místě v anketě o Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy a FIFA ho ocenila jako nejlepšího hráče světa.Obrazek

Jeden z nejlepších útočníků brazilské historie, Romário, o Ronaldinhovi prohlásil, že už ve svém věku je lepší než Ronaldo a po Pelém je nejlepším brazilským hráčem vůbec. Vzhledem k tomu, že je mu teprve pětadvacet let, se máme na co těšit.