Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lionel Messi

Dobrodružství maličkého Argentince začalo v ještě menším klubu Grandoli. Messimu bylo pět let a jeho vrstevníci byli téměř do jednoho o hlavu vyšší a mohutnější. Proto se musel naučit šikovně jejich Obrazekatakům uhýbat, jinak by neměl šanci. Brzy se technicky zlepšil na tolik , že mu nedělalo problémy prodriblovat s míčem u nohy celé hřiště a pohodlně zavěsit do prázdné branky.

Taktika spoluhráčů proto byla jednoduchá, jakýmkoli způsobem dostat míč k Leovi a o víc se nestarat. Jeho mimořádného umění si brzy všiml slavný klub Newell's Old Boys, v němž vydržel až do třinácti let. Nadějného chlapce pak vábilo River Plate, jeden z nejmocnějších klubů Jižní Ameriky a Messiho pozvalo na několik tréninků mládežnického výběru. Lionelovi rodiče se však rozhodli odejít do Španělska, a tak River Plate přišlo o možnost uvést do světa fotbalu další mimořádný talent.

Příběh Lionela Messiho zatím mnohem připomíná pohádku o HarrymObrazek Potterovi. Oba hrdinové se z malého a podceňovaného outsidera vypracovali v mocného čaroděje. Harry Potter udivuje svými kouzly v říši pohádkových příběhů, Lionel Messi na fotbalových trávnících.

Lionel Messi přestoupil do Barcelony ve věku pouhých třinácti let. Tou dobou ho trápila vážná nemoc, s níž se kdysi potýkal i slavný Maradona. Také Messi měl potíže s fyzickým vyspíváním - nerostl a nepřibýval na váze. Prvotřídní péče lékařů nakonec argentinského chlapce zachránila pro fotbal a v sezoně 2003/2004 se mohl celý svět přesvědčit, že jeho přezdívka Mesiáš není vůbec přehnaná.

ObrazekVážná nemoc syna přiměla rodiče Lionela Messiho opustit rodnou Argentinu a přestěhovat se do Španělska. Na Pyrenejském poloostrově se mu mělo dostat potřebné péče. Potíž byla v tom, že malého Lionela trápila hormonální porucha , kvůli níž nerostl a nepřibíral na váze. Pro ambiciózního hocha, který od útlého věku projevoval nevšední fotbalový talent, byla nemoc vážnou komplikací. Přesto Messi hned po příjezdu do Španělska prošel několika mládežnickými týmy a ve všech navzdory slabší fyzické konstituci jasně vyčníval.

Po několika utkáních na škvárových hřištích si jeho umění všimli skauti FC Barcelona. Messi byl zařazen do výchovného systému katalánského velkoklubu a ani mezi nejlepšími vrstevníky se neztratil. Prošel postupně téměř všemi úrovněmi výchovy mládeže a probojoval se až do prvního týmu. Současný trenér Barcelony Frank Rijkaard nyní Obrazekmůže těžit z dobré práce klubových skautů, Messi je považován za jednu z největších nadějí světového fotbalu.

V ročníku 2004/2005 tenhle mladík zářil v rezervě Barcelony, která hraje druhou španělskou ligu, a tak mu Rijkaard několikrát dal šanci nastoupit v soutěžním utkání po boku Ronaldinha a spol.

Už na začátku sezony Rijkaardův nový trumf nastoupil v přátelském utkání proti FC Porto.Vedl si skvěle a pootevřel si dveře do kabiny prvního mužstva. Několikrát se pak výborně předvedl na trénincích, Obrazekvůbec nebyl znát rozdíl mezi sotva dospělým Argentincem a protřelými matadory, jako jsou Eto'o, Larsson či Giuly . Na konci ročníku 2004/2005 pak díky zraněním jiných hráčů a trestům za karty dostal příležitost i v La Lize. Ještě dříve, než jeho mimořádný talent vešel ve všeobecnou známost, na sebe upozornil zápisem do historie. Argentinec se totiž stal nejmladším barcelonským střelcem v lize. Svou první trefu na nejvyšší úrovni si připsal, když mu bylo přesně 17 let, 10 měsíců a sedm dní.

Barcelona ročník zakončila mistrovským titulem a Messi se o to přičinil jednou brankou v sedmi zápasech. "Budu tvrdě pracovat a udělám vše pro to, abych si vybojoval místo v základní sestavě Barcelony. Pokud Obrazekse mi to hned nepodaří, musím být trpělivý, ještě se mám co učit. Budu vděčný za každou minutu na hřišti,"sdělil Messi.

Od debutu v La Lize nastoupil do rychlíku, který by ho měl dovézt do stanice, kde vystupují nejlepší hráči světového fotbalu. Své možnosti předvedl na mistrovství světa do 20 let v Nizozemsku, které se hrálo na začátku léta roku 2005.

Argentinský tým dovedl ke zlatu a zaslouženě byl zvolen nejlepším hráčem turnaje. Ve finále se jeho země měřila s Nigérii a Messi byl střelcem obou branek vítězů. Dvě proměněné penalty mu zajistily také nejlepšího střelce.

ObrazekSkvělé výkony osmnáctiletého útočníka zaujaly světovou veřejnost a jeho mateřský klub přiměly k činu. Barcelona hned nabídla mladému střelci prodloužení kontraktu za notně vylepšených podmínek. Byl to od katalánského kluby moudrý tah, vždyt' Messi vzbuzuje pozornost většiny předních evropských klubů a vedení Barcelony nechce opakovat chybu, které se dopustilo v případě Fabregase. Mladého záložníka si Barcelona zapomněla pojistit smlouvou a situace využil Arsenal, který jednoho z nejnadějnějších záložníků současnosti získal za směšnou částku.

V Messiho případě se historie opakovat nebude. Prodloužení smlouvy v Barceloně však zájem evropských velkoklubů o argentinský zázrak Obrazekneukončilo. Například Masimo Moratti, vlastník Internu Milan, veřejně deklamoval, jak rád by Messiho měl v týmu. "Mohou mi nabízet Ronaldinha, Robinha nebo další superhvězdy - nemám zájem. Chci Messiho. Jednou bude neuvěřitelný,"prohlásil Morrati. Jak se tedy bude dále vyvíjet kariéra maličkého útočníka?

"Neodvažuji se odhadovat, co bude dál. Je mi teprve osmnáct let, takže musím být vděčný za šance, jichž se mi dosud dostalo. Musím si dávat postupné cíle, takže ted' doufám, že se mi podaří získat místo v prvním týmu a přesvědčit trenéra, že mohu hrát pravidelně na nejvyšší úrovni," pravil ambiciózní mladík. Messi může nastupovat na levé straně v záloze i v útoku. Nejraději se objevuje v roli levého křídla užívajícího si volnosti pohybu po celém hřišti.

ObrazekV mnoha ohledech tak připomíná styl spoluhráče Ronaldinha, ačkoli jeho úrovně zatím nedosáhl. Oba jsou to báječní míčoví kouzelníci, v jejich podáni vypadá oklamáni protihráče jako ta nejjednodušší věc na světě. Messi je bezpochyby ve své věkové kategorii jedním z nejlepších hráčů na světě a pod vedením Franka Rijkaarda je slušná šance, že v sobě nepřestane pracovat a doroste ve světovou hvězdu. " Udělám vše, aby se Leo nezastavil a nespokojil s tím, že se propracoval do prvního týmu. Musí ted' bojovat dvakrát víc než ostatní, aby dokázal, že patří mezi nejlepší. Věřím mu, že to dokáže a stane se jedním z nejlepších hráčů klubové historie," tvrdí Rijkaard.

Španělští novinaří popisují vztah mezi Rijkaardem a Messim téměř jako pouto mezi otcem a synem. Nizozemský trenér je často viděn, jak s argentinským svěřencem vede dlouhé debaty, navíc ho úzkostlivě chrání před tlakem médii. Mnohokrát se stalo, že novinářům nebylo dovoleno vyzpovídat Messiho jen kvůli tomu, aby se mladické nerozvážnosti nepustil do rozebíraní kontroverzních témat. Až později, když prokázal šikovnost v kontaktu s hromadnými sdělovacími prostředky, mu bylo dovoleno samostatně poskytovat rozhovory.

Od chvíle, kdy prodloužil s Barcelonou smlouvu,mohou na jeho Obrazekangažování pomýšlet jen nejbohatší kluby světa. Ostatní týmy se snaží využít jeho služeb alespoň formou hostování. Messimu by se tak dostalo pravidelné praxe v La Lize, ale Rijkaard takovému řešení není nakloněn. Prezident Torres z Getafe se nechal slyšet, že se už pětkrát snažil získat Messiho na hostování, ale Barcelona pokaždé odmítla.Vedení klubu je toho názoru,že bude lepší mimořádný klenot formovat vlastními silami. Barcelonu navíc v této sezoně čeká až 70 zápasů a Messi jistě dostane šanci předvést se v prvním týmu.

Ačkoli je argentinský mladíček od útlého mládí pod podrobným dohledem odborné veřejnosti, tvrdí, že ho rostoucí popularita nemění. ,,To určitě ne, jsem pořád stejný. Ano, lidé si mě stále častěji všímají. Třeba když jsem v Argentině na dovolené, chodí za mnou čím dál víc Obrazekfanoušků.Většinou si jen řeknou o autogram nebo mě chtějí pozdravit. Nevadí mi to. Největším rozdílem oproti minulosti je obrovský zájem medií.Chce ted' se mnou mluvit spousta novinářů a já se snažím vyhovět, jak jen to je možné," popisuje Messi zákonitosti života fotbalové celebrity.

Ačkoli se dočkal vylepšení smlouvy, v porovnání s esy, jako jsou Ronaldinho nebo Eto'o, je jeho příjem pořád ještě almužnou. Současný kontrakt s Barcelonou je platný do roku 2012, ale pokud se bude nadále prezentovat výbornými výkony,jistě se zanedlouho dočká dalšího zvýšení platu.,,Jsem v Barceloně maximálně spokojený. Miluji tenhle klub i město a vůbec nepřemýšlím o tom ,že bych měl někam odejít,"tvrdí Messi.