Jdi na obsah Jdi na menu
 


Didier Drogba 

Obrazek

Celým jménem Didier Yves Drogba Tébily se narodil 11.března 1978 ve městě Abidjan. Dětství strávil ve svém rodném Pobřeží Slonoviny a později ve Francii. “Tito”, jak mu říkali přátelé a rodina, opustil v pěti letech Africký kontinent a zamířil za svým strýcem do francouzského města Brest. Jeho strýc Michel Goba se zde živil jako profesionální fotbalista. Během tří let ve Francii postupně Tito poznal města Brest, Angouleme a Dunkergue, kde jeho strýc působil a poté následoval návrat domů.

Obrazek

ObrazekV devatenácti letech podepsal profesionální smlouvu s tehdy ještě druholigovým Le Mans. Hned v první sezoně podával slušné výkony a zaznamenal sedm gólů. Následující dvě sezóny byl pronásledován zraněními a v roce 2002 podepsal kontrakt s prvoligovým Guingamp. Zde sedmnácti góly za sezónu rychle splatil trenéru Lacombemu jeho důvěru a pomohl Guingamp k výbornému sedmému místu. Po roce a půl se už Didier stěhoval do věhlasného francouzského velkoklubu Olympique Marseille.

V Marseille se jeho výkony postupně zlepšovaly a za sezonu nasbíral 18 gólů a získal cenu pro Nejlepšího hráče Ligue 1. Velkou měrou se také zasloužil o postup Olympique do finále Poháru UEFA, kde nakonec prohráli se španělskou Valencií. Nebylo divu, že se kolem Drogby začaly točit evropské velkokluby a před koncem přestupního období ho ulovila anglická Chelsea. Olympique Marseille za něj vyinkasoval rekordních 24 milionů liber.

ObrazekV červenci 2004 podepsal na Stamford Bridge smlouvu. Adaptoval sevelmi dobře, ale přes dva měsíce byl mimo hru, když si v zápase s Liverpoolem natáhl břišní sval. I přes to stihl zaznamenat 16 gólů ve 40 zápasech. Pro Chelsea to bylo velice úspěšné období. Vyhráli Premier League a Carling Cup, kdy ve finále proti Liverpoolu na Millenium Stadium v Cardiffu vstřelil Drogba v nastaveném čase rozhodující gól na 3:2 pro Blues. Didier hrál i velkou roli při cestě do semifinále Ligy Mistrů, kdy pomohl svými góly pokořit například ve čtvrtfinále Bayern Mnichov.

Do sezony 2005/06 se Drogba pustil opět s chutí. Společně s Argentincem Hernanem Crespem vytvořili údernou útočnou dvojici a stali se noční můrou všech soupeřových obran. Výsledkem byl další anglický titul.

V půli června 2006 se proslýchalo, že se chce Drogba vrátit do Olympique Marseille. Důvodem bylo stálé pronásledování jeho osoby anglickými médii. Nakonec se rozhodl podepsal s Chelsea novou smlouvu.

Na mezinárodní úrovni je Drogba kapitánem a největší hvězdou Pobřeží Slonoviny. V únoru 2006 dovedl svou zemi na africkém poháru národů do finále. Tam se Pobřeží Slonoviny utkalo s Egyptem a po 120 minutách nebyl znán vítěz. Rozhodovalo se tedy pokutovými kopy. Drogba svou penaltu naproměnil, což byl asi nejdůležitější moment večera a ze zlatých medailí se tak radovali fotbalisté Egypta.

Obrazek

Velkou měrou se zasloužil na postupu své země na finálový turnaj mistrovství světa do Německa 2006, když v osmi kvalifikačních zápasech vstřelil devět gólů. Pro Pobřeží Slonoviny to byl první start na této akci v historii. Los turnaje je přiřadil do “skupiny smrti”, kdy se utkali v prvním zápase s Argentinou. Tento zápas sloni prohráli 2:1 a jedinou branku vstřelil právě Drogba. Po utkání na tiskové konferenci ale Didier svůj tým chválil. Ve druhém zápase skupiny s Holandskem Pobřeží opět prohrálo 2:1 a v posledním zápase porazili reprezentaci Srbska a Černé Hory 3:2. K postupu ze skupiny to sice nestačilo, ale Drogba v rozhovoru pro německou televizi řekl, že jeho tým Africe ostudu určitě neudělal a myslím, že měl pravdu.

Ve zkratce:

Datum narození: 11.března 1978

Místo narození: Abidjan, Pobřeží Slonoviny

Výška: 188 cm

Váha: 83 kg

Aktuální působiště:

FC Chelsea

Předchozí působiště:

Le Mans UC 72, En Avant Guingamp, Olympique Marseille