Jdi na obsah Jdi na menu
 


Carlos Tevez

21letý argentinský fotbalista Carlos Tevéz je nepochybně jedním z největších talentů současnosti. Je přirovnáván k Maradonovi a už v tak mladém věku na svých bedrech nese extrémně vysoké očekávání.

Carlos Alberto Tevéz se narodil 5. února roku 1984 a stal se prvorozeným synem svých rodičů. V pouhých deseti měsících se při nešťastné nehodě popálil vařící vodu a dodnes má zjizvený obličej, krk a hruď. V péči lékařů musel být téměř dva měsíce. "Carlitos" pochází z chudých poměrů v Buenos Aires, čtvrti Ejercito de los Andes, kde byly drogy, kriminalita a vraždy téměř na denním pořádku. Žití tam bylo Obrazekvelkou výzvou pro Tevézovu rodinu. A bylo by ještě hůř, kdyby si jeho otec nenašel zaměstnání, které mu pomohlo alespoň trochu uživit rodinu.

Fotbal hrál v dětství Tevéz za klub All Boys, než si jeho výjimečného talentu všimla slavná Boca Juniors, která jej získala v jeho třinácti letech. V mládežnických kategoriích nastřílel více než sedmdesát branek a bylo jen otázkou času, kdy se propracuje do prvního týmu.

V roce 2001 nastoupil na mistrovství světa sedmnáctiletých, kde vsítil dvě branky a pomohl svému týmu ke konečnému čtvrtému místu. V ten samý rok se dočkal debutu v prvním mužstvu Boca Juniors, na trávník vyběhl proti týmu Tallerres De Cordoba.

Vrchol nastal v roce 2003, kdy Tevéz pomohl Boce Juniors k prvenství v argentinské lize, Copa Libertadores a interkontinentálním poháru. Argentinskými novináři byl oceněn jako hráč roku. Tento rok se ObrazekTevézovi opravdu povedl a poprvé se začalo vážně mluvit o jeho odchodu do Evropy, Bayern Mnichov za jeho přestup nabízel 15 milionů dolarů, Tevéz však lukrativní nabídku s poděkováním odmítl.

O rok později nastoupil v reprezentaci na turnaji Copa America a i když zářil, musel se smířit s tím, že pohár nad hlavu zvedla Brazílie, která Argentinu porazila v napínavém finále až na penalty. Zklamání si vynahradil o několik týdnů později na olympijských hrách. Argentina s přehledem turnaj vyhrála a Tevéz byl po právu vyhlášen nejlepším hráčem a s osmi brankami také nejlepším střelcem. K tomu všemu byl opět zvolen nejlepším argentinským fotbalistou a dokonce i sportovcem.

S přibývající popularitou Tevéz pochopil, že ulice Buenos Aires už nejsou mírovým útočištěm a začínal si připadat jako ryba zavřená v Obrazekakváriu. Média se začala hrabat do jeho soukromí a rozběsněný Tevéz se dokonce popral s fotografy, napadl reportéry a požadoval, ať jej veřejnost nechá o samotě. Jeho zmatený osobní život údajně odradil od nákupu španělské Atlético Madrid a argentinský trenér Jose Pekerman jej vyhodil z národního týmu kvůli jeho neprofesionálnímu chování. Tevéz cítil, že jeho vlast je proti němu a v prosinci za rekordní částku 22 milionů dolarů odešel do brazilského Corinthians, což mnozí pokládali za vlastizradu.

Fanoušci Corinthians se rozdělili na dvě skupiny, ta jedna příchod Tevéze uvítala, naopak ta druhá jej odmítala. Na stranu Carlose se nepostavili ani jeho noví kolegové, kterým se nelíbilo, že nová akvizice má mnohonásobně větší plat než oni. Vše pak vyvrcholilo, když se Tevéz na tréninku popral se svým spoluhráčem, nic neuniklo kameře Obrazekbrazilské televize a další skandál byl na světě. Na téma skandály bychom mohli u Tevéze mluvit donekonečna, protože jich je opravdu hodně. Třeba po důležitém zápase proti Sao Paolu prohlásil, že ženy by neměly tak důležité zápasy pískat. Kvůli tomuto výroku mu hrozil trest, jelikož v Brazílii je diskriminace žen trestána.

Po sportovní stránce se v Corinthians Tevézovi nesmírně daří, střílí důležité branky a to mu taky pomohlo k návratu do reprezentace a už teď sní, jak si zahraje na mistrovství světa v Německu. V létě však trochu naznačil, že chce do Evropy, na tiskovou Obrazekkonferenci přišel v dresu Manchesteru, svého oblíbeného týmu, a od svého zaměstnavatele kvůli tomu inkasoval pokutu.

Klubový trenér Antonio Lopes si jeho služby nedokáže vynachválit. "V dnešní době není nejlepším útočníkem v Argentině, on je nejlepší na světě." Nepřehání? Po shlédnutí několika zápasů si budete myslet to samé, Carlos Tevéz je prostě fotbalový génius. Maradono, třes se!