Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo se narodil 5.února 1985. V současnosti hraje za anglický velkoklub Manchester United a v minulosti působil v portugalském Sportingu Lisabon. Ronaldo také reprezentoval Portugalsko na Euro 2004, Olympijských hrách 2004 a MS 2006.

Obrazek

Cristiano Ronaldo se narodil v portugalském městě Madeira. Jeho matka se jmenuje Maria Dolores dos Santos a otec Jose Diniz Aveiro. Vyrůstal společně se svým bratrem Hugem a dvěma sestrami Elmou a Katiou. Poprvé kopnul do míče ve svých dvou nebo třech letech. Již v mateřské školce bylo jasné, že má obrovské nadání pro sport. Jeho oblíbeným týmem byla Benfica Lisabon, ačkoli později hrál za konkurenční Sporting Lisabon.

Ve Sportingu Lisabon začala Ronaldova profesionální kariéra. Sporting si brzy uvědomil, že Ronaldo je velký talent portugalského fotbalu a brzy se dočkal základní sestavy. Svůj debut zažil proti Moreirense a vstřelil 2 branky. Reprezentoval také Portugalsko na ME do 17 let. Jeho výkony na tomto ME přitáhly pozornost širšího fotbalového světa. Nejprve se o něj začal zajímat FC Liverpool, ale nakonec Ronalda odmítl, protože byl příliš mladý a trvalo by mu dlouho, než by fotbalově vyzrál. Nicméně v roce 2003 se o jeho služby začal zajímat Alex Ferguson a brzy se mladý Ronaldo hlásil na Old Trafford.

Obrazek

Cristiano Ronaldo přišel do Manchesteru United jako potenciální náhrada za Davida Beckhama, který odešel do Realu Madrid. Jeho styl hry a driblovací dovednosti brzy uchvátily celý Old Trafford. Nicméně se našli lidé, kteří pochybovali o tom, jestli je Ronaldo tím správným nástupcem Davida Beckhama a jestli bude moct nosit dres s číslem 7, jako ho nosili Eric Cantona, George Best nebo Bryan Robson, kteří se stali legendami Manchesteru United. Ronaldo nejprve odmítal dres s číslem 7 a požádal o číslo 28, které nosil i ve Sportingu Lisabon. Brzy ale začal mít Manchester o svou mladou hvězdu strach a nabídl jí smlouvu až do roku 2010.

„Manchester mi dal jedinečnou šanci prosadit se ve světovém fotbale a já jsem mu za to dlužný,“ řekl Ronaldo. Všichni si teď přejí, ať Ronaldo smlouvu dodrží a neodejde do jiného klubu. 29.října 2005 skóroval do sítě Middlesbrough a jeho trefa znamenala tisící gól Manchesteru united v Premier league. Manchester ale prohrál 4:1. V únoru se trefil dvakrát proti Fulhamu, další dvě branky přidal v Portsmouthu a trefil se i proti Wiganu. Měl na svém kontě již 8 ligových tref! 26.února 2006 hrál Manchester United s Wiganem finále Carling Cupu na stadionu v Cardiffu a Ronaldo vstřelil jeden ze čtyř gólů Manchesteru, což byl jeho desátý zásah v sezoně.

Obrazek

Ronaldo byl také jmenován fanoušky nejlepším mladým hráčem roku 2005 a v anketě FIFA o nejlepšího hráče roku se umístil na vynikající dvacáté příčce. Ve čtvrtfinále MS 2006, kdy se utkala Anglie s Portugalskem, dostal Ronaldův spoluhráč Wayne Rooney červenou kartu a Ronaldo se za ni u rozhodčího přimluvil, za což byl v Anglii nenáviděn. Dokonce sám Ronaldo prý řekl španělskému deníku Marca, že chce z Manchesteru odejít do Realu Madrid. „Já nemohu žít a hrát fotbal v zemi, kde jsem nenáviděn za vyřazení Anglie z MS 2006,“ řekl Ronaldo. Nicméně 12.července 2006 vydal Manchester prohlášení, že Ronaldo zůstává v jejich klubu.

Obrazek

Ronaldo debutoval v dresu Portugalska v srpnu 2003 proti Kazachstánu. Svůj první velký turnaj zažil v roce 2004 na domácím mistrovství Evropy. V otevíracím zápase Portugalců s Řeckem vstřelil Ronaldo jediný gól domácích, který ale znamenal jen snížení na 1:2 z pohledu Portugalska. Na začátek to byl velký šok, protože Řekové jeli na turnaj jen s cílem vstřelit branku. Později se ukázalo, že se poněkud podceňovali. Svou druhou branku vstřelil Ronaldo v semifinále proti Nizozemsku, která znamenala vedení 1:0 pro Portugalce. Nizozemsko nakonec podlehlo Portugalsku 1:2, a tak se mohl Ronaldo a všichni jeho spoluhráči radovat z postupu do finále, kde na ně čekalo největší překvapení turnaje, Řecko. Měla to být pro portugalsko odveta za porážku ze skupiny, ale tím kdo odešel z tohoto duelu vítězně, bylo opět Řecko, které se tak stalo nečekaným mistrem Evropy pro rok 2004.

Obrazek

Dalším vrcholem Ronaldovy kariéry bylo MS 2006 v Německu. V základní skupině vsítil Ronaldo jeden gól, když z pokutového kopu rozvlnil síť íránské branky. V osmifinále nastoupilo Portugalsko proti Nizozemsku a byl to zápas plný faulů a karet. I Ronaldo pocítil tvrdost zápasu a musel předčasně odejít ze hřiště, když ho zranil Khalid Boulahrouz. Portugalsko ale i tak zvítězilo 1:0. Ve čtvrtfinále byla dalším protivníkem Anglie. Diváci celý zápas gól neviděli a proto musel na řadu přijít penaltový rozstřel. V něm bylo úspěšnější Portugalsko, které i díky proměněné poslední penaltě Ronalda mohlo oslavovat postup. Jenže v semifinále se sen Portugalců rozplynul. Portugalsko podlehlo Francii 0:1 a muselo odjet domů.

 

Můj názor :

Nejlepší technický fotbalista (možná na světě).Od roku 2009 působí v Reál Madrid, který se snaží udolávat Barcelonu myslím , že se mu to daří.Nemám ho zas tak moc rád. Občasný fauly nejsou jak vypadaly.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Where is Administration burky33.estranky.cz ??

(Irinwhu, 3. 6. 2023 9:22)

Where is admin?
It is about advertisement on your website.
Regards.