Jdi na obsah Jdi na menu
 


Frank Lampard

Jméno:Frank Lampard
Narozen: 21. června 1978 v Romfordu, Velká Británie
Výška: 183 cm
Váha: 76 kg
Číslo dresu: 8
Klub: FC Chelsea
Post: záložník
Přednosti: Všestranný - brání, útočí, dává branky
Slabina: Driblerem se nenarodil
Úspěchy: mistr Anglie 2005, vítěz anglického ligového poháru 2005

ObrazekFrank James Lampard se narodil  20. června 1978 v Romfordu Anglie, je anglický fotbalový záložník působící v Chelsea. Předtím působil v klubech West Ham United a Swansea City. Lampard je znám hlavně svými dalekonosnými střelami.

Lampard se narodil v Romfordu, jeho otec Frank Lampard Senior je bývalý anglický fotbalista, který dvakrát vyhrál s West Ham United FA cup.

 West Ham United

Lampard se připojil k týmu v červenci 1994 na zkoušku. Tehdy byl Obrazekjeho otec asistent trenéra. Frank svou první profesionální smlouvu podepsal 1. července 1995.

V říjnu 1995 byl poslán na hostování do druholigového týmu Swansea City. Za tento tým odehrál devět utkání a poté se stěhoval opět zpátky do týmu West Ham United. V březnu 1997 si v zápase proti Aston Ville zlomil pravou nohu a toto zranění mu předčasně ukončilo sezónu. Lampardův první gól v dresu West Hamu přišel v sezóně 1997/98 v zápase proti Barnsley. Lampard byl zvolen kapitánem mládežnického týmu West Hamu a jeho největším úspěchem bylo finále FA cupu.

ObrazekSezóna 1998/99 byla pro Lamparda přelomová. Stal se stálou součástí A týmu West Hamu, dokonce v této sezóně nechyběl ani v jednom utkání, i díky tomu se tehdy West Ham umístil na pátém místě Premier League.

Lampard se stal pro tým nepostradatelným a během 187 zápasů v dresu West Hamu vstřelil 39 branek. Ne každému se ale pozice Franka líbila. Lampardův otec Frank Senior, co by asistent trenéra byl obviněn z přetěžování vlastního syna.

Lampard tvořil úspěšný jádro West Hamu společně s Joe Colem, ObrazekMichaelem Carrickem a Rio Ferdinandem. Když ale byl jeho kamarád Ferdinand prodán do Leedsu United rozhodl se Lampard také pro odchod. Navzdory všem spekulacím o odchodu do Aston Villy namířil si to Frank Lampard do londýnské Chelsea. Společně s ním od týmu odešel i jeho otec a strýc Harry Redknapp.

 Chelsea

S Chelsea Lampard podepsal 15. května 2001. Někdejší trenér Claudio Ranieri za něj zaplatitl 11 milionů liber. Lampardovo vylepšování v Chelsea bylo pomalé ale velkolepé.

ObrazekV prvních dvou sezónach odehrál jen jedenáct zápasů, ale výpadky hráčů základní sestavy mu umožnily, že třetí sezónu, kdy se se týmu ujal co by manažer Roman Abramovič naplno prosadil do základní sestavy a stal se z něj jeden z nejlepších záložníků na světě. V sezóně 2004/05 byl zvolen nejlepším záložníkem Ligy mistrů a novináři byl zvolen i nejlepším záložníkem anglické ligy. Trenér Chelsea José Mourinho o něm v jednom z rozhovorů prohlásil, že je pro něj nejlepším hráčem planety.

 Reprezentace

Za reprezentační tým Anglie nastupoval už v mladých letech. Později Obrazekse stal kapitánem na juniorském mistrovství světa do 21 let v roce 2000, kde se dostali až do finále, kde porazily tým Slovenska.

Za seniorský tým nastoupil už 10. října 1999 v přátelském utkání proti Belgii.

Nicméně nebyl nominován ani na evropský šampionát v Nizozemí a Belgii v roce 2000 ani na mistrovství světa ve fotbale v roce 2002, které pořádalo Japonsko a Jižní Korea.

ObrazekPrvní gól za reprezentační tým vsřelil 20. srpna 2003 v přátelském utkání proti Chorvatsku, které Anglie vyhrála 3-1.

Jeho forma poté začala prudce stoupat, proto si vysloužil i pozvánku na mistrovství Evropy v roce 2004 v Portugalsku, kde Anglie vypadla ve čtvrtfinále proti domácímu týmu.

Na mistrovství světa ve fotbale v roce 2006 se stal nejlepším střelcem Obrazekna branku s 24 zásahy. Přesto Anglie vypadla znovu ve čtvrtfinále proti Portugalsku, kde mimo jiné v penaltovém rozstřelu Lampard neproměnil svůj pokus.

 Ocenění

  • UEFA Intertoto pohár - 1998
  • FA Premier Asian Cup - 2003
  • FA Community Shield - 2005
  • Ligový pohár - 2005
Vítěz anglické ligy - 2004/05, 2005/06
 
 
 
 
Můj názor :
Fandím Chelsea takže Franka mam velmi rád a respektuji ho.V současné době dokonce i střídá na lavičce CHELSEA. Někdy to přijít muselo.
Říkáte si kvůli čemu střídá ?? Jak víte tak Frank Lampard už má něco odkopáno tak trenér mladý trenér Villas-Boas dává šanci mladým hráčům.