Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rio Ferdinand

Rio Ferdinand se narodil v listopadu 1978 v jihovýchodní části Londýna. V mládí hrával Rio v lokální juniorce Bloomfields, kde plnil funkci útočníka. V útoku střílel více než 30 gólu za sezónu, poté změnil působiště na jiný juniorský tým, a to Elthan Town. V novém působišti změnil Rio i post a začal hrát ve středu zálohy. Po několika málo sezónách si ho všimli skauti West Hamu United.

ObrazekOd 14 let hrál Ferdinand v akademii WHU a nedlouho poté po něm začaly pokukovat týmy jako Middlesbrough, Norwich City, Millwall, Charlton nebo Chelsea. Rio byl ale věrný svému klubu a uzavřel juniorskou smlouvu na dva roky. Vydělával si tehdy 30 liber týdně.

V 17 letech byl už Rio natolik dobrý, že mu trenér Redknapp nabídl profesionální smlouvu. 5.května 1996 si Rio odbyl premiéru v dresu The Hammers, když proti Sheffieldu United nastoupil z lavice náhradníků.

Ferdinand hrával velmi dobře. Ze začátku byl zapůjčován do jiných Obrazekklubů, což se následně ukázalo jako skvělý tah, neboť Rio se vrátil zpět s novými zkušenostmi a schopnostmi. 1. února 1997 vsítil za WHU svojí první branku. Během svého působení v Londýně rozehrál 152 zápasů a střelil 2 branky. 26. listopadu 2000 byl prodán do Leedsu United za 18 miliónů liber. Vedení WHU tvrdilo, že tento přestup je především přínosem pro Ria, nicméně vzhledem k tomu, že přestupová částka byla na tu dobu rekordní, není toto tvrzení příliš důvěryhodné. Zajímavostí je, že poslední zápas za WHU odehrál Rio právě proti Leedsu, zvítězil tehdy West Ham.

ObrazekKariéra Ria dostala v Leedsu pozitivní náboj. Mimo jiné díky jeho dobré formě se tým z Elland Road dostal až do semifinále poháru UEFA (2000/2001). Svůj první rok v Leedsu shrnul třemi brankami, z nichž jedná byla právě bývalému zaměstnavateli - WHU. Druhá sezóna už tak úspěšná nebyla, avšak Rio se opět zdokonalil a nabral zkušenosti z Premierleague. Výsledkem Angličanova snažení byla pozvánka na MS 02 do Korey.

Už tehdy projevoval tým z Old Trafford velký zájem o služby mladého Angličana.Vedení United chtělo Ria dokonce už před MS02, získat ho se jim ale nepovedlo. Teprve po turnaji bylo možné znova jednat o přestupu.

Manchester United se rozhodl zaplatit za mladého hráče 30 miliónů liber, což z něj dělá nejdražšího obránce světa. Začátky na Old Trafford byly jako učebnicový příklad. Rio byl od začátku oporou obrany Rudých Ďáblů a hned první sezónu získal s týmem titul Premierleague.

Také sezóna 2003/04 vypadala velice slibně, avšak do doby co FA Obrazekzavedla přísné protidopingové kontroly. Rio byl na podzim roku 2003 natolik zaměstnán stěhováním, že se 23. záři nedostavil na antidopingový test v Carrington Center. Speciální komise poté pozastavila Ferdinandovi fotbalovou činnost na 8 měsíců, což bylo vzhledem k okolnostem více než nespravedlivé.

Po 8 měsících (v září 2004) se Rio vrátil zpět do hry a ihned se začlenil do základní jedenáctky. Ve svém prvním zápase proti Liverpoolu dokázal, že dlouhá přestávka se na něm nijak nepodepsala. Vrátil se taky k reprezentaci.

V srpnu 2005 podepsal s klubem z Old Trafford novou smlouvu, a to až do roku 2009. Začátek sezóny 2005/06 ale pro něj příliš šťastný nebyl. V několika zápasech zahrál podprůměrně a anglický tisk si našel nového obětního beránka. Situace se ale postupně uklidnila a ke konci roku, 14. prosince 2005 vsítil Rio první branku v dresu Rudých Ďáblů (Wigan, 4-0).