Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robinho

Obrazek

Robinho, celým jménem Robinson de Robinson de Souza   narodil 25 ledna 1984 v Sao Vincente a vyrostl do výšky 172 cm a váží 62 kilogramů. Robinho jak většina brazilských dětí vyrůstal v chudých poměrech a většinu volného času trávil na ulici kopáním do míče a u toho taky zůstal.

Obrazek

Nejdříve začal hrát futsal za tým ,,Nova Germania", kde se hraním s malým balónem stále víc a víc zdokonaloval v technice brazilcům sobě vlastní. Jeho talent byl nepřehlédnutelný. Ostatní své vrstevníky přehrával rozdílem třídy a toho si nemohli nevšimnout skauti nějakého špičkového klubu. Byli jimi skauti Santosu, kam okamžitě přestoupil a začal se zde psát příběh jeho snové kariéry, o které by se v současné době dalo stále říci, že je v plenkách.

V první sezoně se v novém týmu uvedl devíti góly v 29 soutěžních zápasech a získal mistrovský titul, pro Santos dokonce první za 20 let. V následující sezoně vstřelil opět devět gólů v lize a navrch přidal i tři góly v Copa Libertadores, což je jihoamerická obdoba Ligy Mistrů. V další sezoně 2004/2005 už vsítil 21 gólů v lize a čtyři góly v Copa Libertadores a byl zvolen brazilským fotbalistou tohoto roku a navíc obsadil třetí místo v anketě o nejlepšího fotbalistu Jižní Ameriky.

Všechny tyto úspěchy neunikly trenérovi brazilské reprezentace Perreirovi a povolal Robinha na Pohár FIFA do Německa, kde poprvé na mezinárodní scéně zazářila Robinhova hvězda na plno. Brazilci celý turnaj vyhráli a Pelé o Robinhovi prohlásil, že právě on je jeho nástupcem. O Robinha se náhle začaly zajímat špičkové evropské týmy v čele s Realem Madrid.Obrazek

Real Madrid projevil o Robinha zájem a zaslal na vedení Santosu konkrétní nabídku k přestupu, ale Robinho měl platnou smlouvu se Santosem až do roku 2008, a proto si prezident Santosu řekl o astronomickou částku 50 milionu dolarů, za které je ochoten Robinha pustit. Real ale nechtěl takovou částku vyplatit a Robinhovi se začal rozpadat sen o působení v madridském klubu, a proto přestal se Santosem trénovat a hrát za něj soutěžní zápasy jako protest proti rozhodnutí vedení.

Nakonec se sám Robinho vzdal čtyřiceti procent přestupní částky, na níž měl právo, aby si svůj sen o přestupu splnil a Real vyplatil Santosu částku přesahující 25 milionu eur. Teď už přestupu nic nebránilo a Robinho ve své vlasti na klinice v Sao Paulu absolvoval zdravotní testy s šéfem zdravotního týmu Realu Madrid Alfonsem del Corralem a poté mohl být přestup Robinha do Realu Madrid oficiálně potvrzen.

Ve svých 22 letech má ještě spoustu před sebou a jelikož už patří Realu Madrid a pravidelně nastupuje za brazilskou reprezentaci, dá se očekávat, že dosáhne spousty týmových a i osobních úspěchů a kdo ví, třeba jednou překoná i legendárního Pelého.